YKS'de 60-80 Net Arasında Yapanlara Kazandıracak Tavsiyeler
- Osman Hoca Ben
- 27 Ağu 2024
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Mar
Merhaba 60-80 net arasında TYT yapan arkadaşlar! Nasılsınız? Şimdi size diğer videolardan daha farklı önerilerde bulunacağım. Örneğin, size en baştan başlayın demeyeceğim. Evet, kurumlar kendi müfredatlarına göre en baştan alabilirler ve bu tabii ki faydalı olabilir. Ben de öğrencilerime 60-80 net bandında olsalar da rasyonel sayılar testini çözdürüp gelmelerini isterim. Çünkü bir şeyleri öğrenmek, bazı şeylerin üstüne gitmek ve pratik yapmak önemlidir. Ancak yine de sınav analizinden sonra ortaya çıkardığımız dokümanlarda soru kaçırdığımız konuların üstüne gitmemiz gerektiğini unutmamalıyız.
Örneğin, beraber çalıştığım bir öğrencimle geçen hafta bir sınav sonucu analizi yaptık. YKS’de özellikle Türkçeden çok yanlışı vardı. Analizi çıkardığımızda paragraftan çok soru kaçırmadığını, ama dil bilgisinden fazla soru kaçırdığını gördük. Bu nedenle dil bilgisine gelene kadar paragrafta biraz daha pekişme sağlaması için her gün belirli miktarda paragraf sorusu çözmesi gerektiğini söyledik ve programına bunu ekledik.
Matematiğinin çok iyi olduğunu söylediği için ona zor bir soru bankası verdik. O zor soru bankasını çözmesini istedik. Tabii ki zor soru bankasında takıldığı, boş kalan sorular oldu. Bu yüzden soru bankasının zorluk seviyesini biraz azalttık ve dedik ki, "Tamam, en zorunu çözdürmeden önce bu orta zorluktaki soruları çöz bakalım." Çünkü daha zamanımız var.
60-80 net arasında yapan birisi için Eylül'ün 1'inden sonra başlamak geç kalmış sayılmaz. Çünkü bazı şeyleri oturtmuş durumda, ama AYT’ye bir an önce başlayarak ilerlemesi lazım. Örneğin, 40-60 net arasında yapan birisinin AYT’ye çok yüklenmeden önce TYT'sini toparlaması gerekiyor. Çünkü TYT'yi bilmeden AYT’yi yapamazsınız, bu çok nettir.
Ancak siz, yani 60-80 net bandında yapan birisi, AYT’ye de bir an evvel başlamalısınız. Yolu ikiye bölerek konuşalım: Soldan TYT, sağdan AYT ile gitmeniz lazım. TYT'den konuları eleyerek zamanı AYT’ye kaydırmanız lazım. O yüzden de sınav yapın ve sınav analizine göre hareket edin.
Mesela benim öğrencimden devam edersek, fen bilgisi kötüydü. YKS’de fenden sadece bir neti vardı. Evet, orada biraz daha iyi yapmıştı, ama bunun büyük çoğunluğu Türkçe ve matematikten geliyordu. 28-29 Türkçesi, 34-35 matematiği, 15 de sosyali vardı. Fen için bir şey kalmadı zaten. O yüzden bu öğrencim için matematikten konu çalıştırmıyoruz; zaten 34-35 yapabiliyor. Yapamadığı sorular olduğunda, yani zor kaynaklardan gidip yapamadığı soruların üstüne gidiyoruz. Farklı soru kalıplarıyla pratiğini arttırmaya çalışıyoruz.
Matematikten aldığımız zamanı, geometriden aldığımız zamanı fen bilgisine kaydırıyoruz. Çünkü fenden konu çalışması lazım. O yüzden programının büyük çoğunluğunu fen dersine ayırıyoruz. TYT’yi hızlı götürmemiz lazım çünkü bir koldan da AYT gelecek. Eylül'ün ilk haftasında oturup AYT’yi de planlayacağız. Türkçeden de eksiklerini tespit ettik; dil bilgisi ve paragrafı biraz pekiştirdik, sosyal bilgilerden ise tarih ve coğrafya çalışması gerekecek. Ancak bir sayısal öğrencisinin önce fen derslerini öğrenmesi gerekiyor.
Burada şunu size tavsiye ediyorum: 60-80 net bandında bir öğrenciyseniz ve eşit ağırlıkçıysanız, fen derslerini bırakıp matematik, tarih, coğrafya, felsefe, din ve geometri ile Türkçe çalışmanız lazım. Eğer sayısalcıysanız, önce kendi branşınız üzerinde çalışmanız, TYT’deki eksiklerinizi bir an önce bitirip AYT’ye destek vermeniz, ardından tarih, coğrafya, felsefe ve din alanlarına bakmanız gerekiyor.
Bir eşit ağırlıkçının Ankara Hukuk’a hiç fen çözmeden gittiğini gördüm, ama tarih ve coğrafya çözmeden gittiğini görmedim. Bir sayısalcının ise sosyal bilimlerden az çözerek, yani 10-12 net yaparak diş hekimliği ya da tıp kazandığını gördüm. Ancak feni hiç çözmeden tıp ya da diş hekimliğine giden bir sayısalcı görmedim. Bu nedenle sizi AYT’de besleyecek dersleri öncelemeniz gerekiyor. Önce bunu yapmalısınız, sonra diğer konuları planlarsınız. Eğer planlayamıyorsanız, bana yazın. Bana her yerden ulaşabilirsiniz: Instagram hesabımdan, YouTube hesabımdan, LinkedIn'den, hatta internet sitemden bana yazabilirsiniz. Bana her koşulda yazabilirsiniz; yeter ki bana ulaşın.
Bu net bandında yapan, yani 60-80 net bandında olan öğrencilerin 100.000-200.000, yani 80.000-200.000 aralığında olduğunu gördüm. Buralardan tıp gelir mi? Gelir. Buralardan İstanbul Hukuk gelir mi? Gelir. Ankara Hukuk gelir mi? Gelir. Daha iyisi bile gelir. Bir örnek vereyim: Bir öğrencim vardı, adını her yerde anlatırım, çok da severim. Buradan selamlar. Onunla sınava hazırlık sürecinde şöyle bir cümlesi var: "Bursa’daki bir öğrenciden daha fazla Bursa’daki kütüphanelere gittim ve orayı biliyorum," diye. Çünkü kendisi Bursa’lı değildi. Bir yıl sınava hazırlık sürecinde Artvin’den Bursa’ya geldi ve bir yıl hazırlandı. 200 küsür binden İstanbul Hukuk’a gitti ve geri döndü.
Ritmik bir şekilde çalıştıktan sonra, ki bu günde en az 5-6 saate tekabül eder, başarı kaçınılmazdır. Özellikle 60-80 net bandındaki öğrencilerin kendilerine oldukça inanması gerekiyor. Çünkü bir kere 60-80 net arasında bir seviyeye sahip oldular, yani bunu daha yukarıya çok rahat taşıyabilirler. 12. sınıfa 80 netle başlıyorsanız, sene sonunda 95-100 neti görmeniz oldukça olasıdır. Mezun öğrenciler için de 80 netle başlıyorsanız, yine 90-100 neti görmeniz oldukça olasıdır. Bunu yapanlar var, ama bu kişiler günde en az 5 saat çalışarak, günde 400 soru çözerek bunu başardılar.
Bizim için bir rivayet vardır; haftada 5.000 soruya yakın soru çözen bir öğrencimiz var. İsmini vermeyeceğim, şu an Koç’ta okuyor. Ve onun dedikodusu çalıştığım kurumda dolaşıyor. Gerçekten var mı? Evet, var. Ben gördüm, yaptı. Hem de o öğrencinin hikayesini bilseniz şaşırırsınız. Yani onun aldığı sıralamayla mezuna kalan birçoğu öğrencinin mezuna kalmayacağını düşünüyorum. Ama o kaldı, daha iyisini yapabileceğine inandı ve sonuçta Türkiye’de 37. oldu. O yüzden buradan da çok selamlar ona. Türkiye’de mi, yurt dışında mı bilmiyorum, ama eğitimdeki fırsat eşitliğini kullanarak mükemmel bir kariyer inşa eden yegâne öğrencilerden olacak.
Gördüğünüz gibi, yapabilirsiniz. Bunu herkes yapabilir. Örnek vermek gerekirse bir öğrencim daha oldu: Fatih. 300.000 bandından 13.000’e geldi. Fatih bunu nasıl yaptı? Şöyle söyledi: "En azından ilk dönem biraz yavaş gittim ama ikinci dönem günde 10 saat çalıştım." Benim size nacizane önerim şu: İlk dönem 5 saat çalışın, ikinci dönem de günde 5 saat çalışırsanız, hiç 10 saat kendinizi yıpratmanıza gerek yok. Sadece eksiklerinizi iyi tespit edin, kendinizi bilin, kendinizi tanıyın.
Her videoda aynı şeyi söylüyorum: Kendinizi tanıyın. Kendinizi tanıdıktan sonra bunun üstesinden gelebilirsiniz. Bunun üstesinden gelemeyeceğiniz bir durum yok; sadece kim olduğunuzu iyi bilmeniz gerekiyor. Ben size öneriyorum: 60-80 net bandındaki öğrenciler, bir sınava girin. Bu, orta zorlukta bir sınav olsun, YKS’ye yakın olsun. Bu sınavdan sonra aldığınız netlerin konu analizini iyi çıkarın ve hangi konudan gerçekten eksiğiniz varsa, o alanı baştan alın ve bir an önce diğer taraftan da en baştan AYT’ye başlayın. Kasım sonu, Aralık başına geldiğinde, artık TYT’den sadece branş denemesi çözecek kıvama gelmeniz gerekir ki AYT’ye geçin. Çünkü AYT’yi bilen, TYT’de işin üstesinden gelir.
Bu yüzden, sınav analizinizi yapın ve günde en az 5-6 saat çalışın. Branş eksiklerinizi tespit edin ve kendinize inanın. Bu yolculukta, çok güzel bir yere gelebilirsiniz. Eğer bir rehberlik ve danışmanlığa ihtiyacınız varsa, her zaman bana yazabilirsiniz. Ben bu videonun altında tüm hesaplarımı bırakıyorum. Beni istediğiniz yerden bulabilirsiniz. Şimdilik bu videodan bu kadar. Bir sonraki videoda, TYT’de 80 net üstü yapanlar için konuşacağız. Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Hoşçakalın!
Comments