YKS'de 80 Üstü Net Yapıyorsan
- Osman Hoca Ben
- 30 Ağu 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Mar
Merhaba, 80 net üstü TYT yapan arkadaşım!
Nasılsın? Sen bence sınavı en azından %85 oranında halletmiş birisin. Bu yüzden bazı branşlarda, özellikle Türkçe ve matematiğin iyiyse, oralarda branş denemeleriyle ilerleyebilirsin. Sosyalin iyiyse, orayı da branş denemeleriyle götürebilirsin. Ancak ben biraz temkinli gitmeyi seven bir insan olduğum için, en zor soru bankalarından birer tane edinip, kurumun veriyorsa ondan alıp, bu zor soru bankalarından da çözmen gerektiği konusunda ısrarcı olabilirim.
Neden mi? Çünkü TYT'de 80-85 net üstü olan 12. sınıf ve mezun öğrencilerle çalıştığım için, bu durumu yakından takip etme fırsatım oldu. Tabii ki 40-60 ve 60-80 arasında çözülen soru bankalarını senden çözmeni beklemem, çünkü bazı şeyleri zaten hallettin. Ancak zor bir seviye tespit sınavında eksiklerine yönelik ufak bir hızlı konu tekrarı yapabilirsin. Bu tekrarın ardından, kendini pekiştirmek ve bilgiyi unutmamak adına birer tane soru bankasından çözmek faydalı olur.
Maksat bilgiyi unutmamak. Branş denemeleri biraz çabuk tüketilebilir kaynaklar, bu yüzden branş denemelerini hemen hızlıca tüketmemen daha iyi olur. Bu yüzden nacizane tavsiyem, TYT'den birer tane soru bankası alıp, AYT'ye baştan başlayarak, her konuyu ilmek ilmek işleyerek ilerlemen. TYT'yi artık cebine garanti gibi koymuş bir öğrenci olduğun için, işin AYT kısmında iki ya da üçer soru bankasıyla her şeyi pekiştirerek götürmen lazım. Çünkü sana sınavı kazandıracak yer burası.
Sayısalcıysan ya da eşit ağırlıkçıysan, önce kendi alanını garanti altına almalısın. Bir sayısalcı TYT Fizik bilmeden, AYT Fizik yapamaz; TYT matematiği bilmeden, AYT matematik yapamaz. Bu yüzden TYT'yi garanti altına almak lazım, ama TYT'yi garanti altına aldıktan sonra oturup, tam zamanlı ve randımanlı bir şekilde AYT çalışmak lazım.
80 net üstünde yapan bir öğrencinin günde çalışma saati 5-6 saat olabilir, haftada 5-6 gün olacak şekilde çalışabilir. Şu anda Eylül ayının sonuna kadar günde çözeceği soru ortalaması 250-300 bandında olsa da yeterlidir. Bu, bilgiyi hatırlamak ve pekiştirmek adına önemlidir. Ancak AYT'de en az iki ya da üçer soru bankasından gitmelisin. Kendi branşını öyle belirlemelisin. 3.000'de mezuna kalanlar da böyle yaptı, 5.000'de mezuna kalanlar da böyle yaptı.
80 net üstünde yapan öğrencilerin çok yanlış bir düşüncesi var. Bazı konuları bildiklerini iddia ediyorlar. Peki, biliyorsan niye mezuna kaldın? Başarsaydın geçen sene! O yüzden, geçen sene eksik yaptığın şeyi bulmalısın. O eksik yaptığın şeyi bulabilmek için farklı soru kalıpları görmelisin. Ortam değiştirebilirsin; evde, kütüphanede, çalışma salonlarında çalışabilirsin. Neticede, sana söylemek istediğim şey şu: Asla kibir yapmadan, doğru bir şekilde, planlı bir şekilde çalışmalısın.
Kitapları ya da karşındakileri küçümsememelisin. Unutma, ÖSYM için sıradan bir öğrencisin. Artık kaç bin derecesiyle mezuna bırakmış olduğun önemli değil. Bu yüzden en baştan alacaksın, ama kendi seviyene uygun yerden başlayacaksın. Sen şu anda ilk üç sıradasın, yarışı önde götürebilmek için seni geçmemelerini sağlamak adına sınavın her aşamasına aşina olmalısın. Bu da nasıl olur? Sürekli soru kalıbı çalışarak olur. Deneme sayısını arttırabilirsin, haftalık deneme sayısını da arttırabilirsin.
Bir öğrencim, bu sene hukuka gitti. O, bizim kendi denemelerimiz haricinde bağımsız bir denemeye daha gidiyordu, haftalık deneme sayısını arttırabilmek için. Ve sonuçta ne oldu? 300'den mezuna bırakan bu öğrenci, şu an Boğaziçi'nde. Başlarda ritmi yavaştı, ama iş daha zor konulara geldiğinde anladı ki küçümsemek ona bir şey getirmeyecek. Üstüne gitmeye başladı, çalışma saatini arttırdı, ritmini arttırdı, çözdüğü soru sayısını arttırdı ve neticede kazandı.
Sonuç olarak, kibre kapılmadan, planlı ve doğru bir şekilde, tekrar ederek ve kaynakları küçümsemeden çalışmaya devam etmelisin. Bu yolda ilerlerken, sınavı kazanacağın yerin AYT olduğunu unutmamalısın. TYT'yi garanti altına al, AYT'de ise eksiklerini tamamla ve konularını pekiştir.
Comments